Sobczyńscy i Partnerzy (FSG Prawo) doradcą Chefs Culinar przy nabyciu Ladros

Opublikowano

Nasi Partnerzy

Kancelaria Sobczyńscy i Partnerzy (FSG Prawo) reprezentowała interesy Chefs Culinar – nabywcy 51% udziałów w spółce Ladros. Zakres doradztwa  obejmował w szczególności przeprowadzenie prawnego due diligence, określenie ram transakcji, przygotowanie i negocjację dokumentacji transakcyjnej, a także doradztwo na etapie realizacji procesu zakupu spółki.

W imieniu kupującego transakcję prowadzili prawnicy z zespołu prawa spółek i transakcji, których pracami kierowali adwokat Michał Sobczyński (partner zarządzający kancelarii) i radca prawny Orest Ochocki (partner kancelarii, współkierujący zespołem prawa spółek i transakcji).

Realizacja transakcji w części dotyczącej nieruchomości realizowana była przez zespół prawa nieruchomości i inwestycji budowlanych pod kierownictwem radcy prawnego Piotra Pawłowskiego (partnera kancelarii).

Przy realizacji due diligence spółek uczestniczyli także prawnicy z innych zespołów kancelarii Sobczyńscy i Partnerzy (FSG Prawo): zespołu procesowego pod kierownictwem adwokat Aleksandry Sobczyńskiej (partner zarządzający kancelarii), zespołu kontraktów handlowych i środowiska pod kierownictwem adwokata Łukasza Jankowskiego (partner kancelarii) oraz zespołu prawa pracy i HR pod kierownictwem adwokat Katarzyny Gohling (partner kancelarii).

Obsługę prawną transakcji ze strony sprzedających Agnieszki i Adama Lewczyk zapewnili prawnicy z kancelarii Gessel – radca prawny Katarzyna Olszak, radca prawny Diana Strzałkowska oraz aplikant adwokacki Karolina Sobóla, pod kierownictwem radcy prawnego Macieja Kożuchowskiego (partnera kancelarii).

Ladros to znany i ceniony polski producent i dystrybutor produktów mięsnych dla sektora HoReCa. Chefs Culinar to jeden z kluczowych dostawców na polskim rynku branży HoReCa, o niemieckich korzeniach, działająca na rynku gastronomicznym od blisko 100 lat. Oferuje blisko 12 000 produktów (spożywczych i niespożywczych), a także kompleksową dostawę do klienta, w tym wielu polskich restauracji, hoteli i firm cateringowych. Zespół Chefs Culinar liczy ponad 400 osób.

– Inwestycja ta to idealne dopełnienie szeregu naszych dotychczasowych inwestycji w Polsce i jeden z kluczowych elementów rozwoju w najbliższych latach – podkreśla Lucyna Roszkiewicz, Prezes Zarządu Chefs Culinar. – Wraz z założycielem Ladros, Adamem Lewczykiem, planujemy rozbudowę zakładu oraz dynamiczny wzrost skali działalności. Mimo, że Chefs Culinar objął większościowy pakiet udziałów, operacyjne zarządzanie spółką pozostanie w rękach dotychczasowego zarządu i managerów. Jesteśmy przekonani, że takie rozwiązanie zagwarantuje realizację ambitnych celów. To co nas łączy, to wspólna pasja i koncentracja na obsłudze gastronomii oraz nieustająca dbałość o jakość produktów i najwyższy poziom obsługi klientów – zapewnia Lucyna Roszkiewicz.

– Pierwszym z wyzwań na mojej drodze było utworzenie firmy związanej z rynkiem HoReCa. Budowa i rozwój przedsiębiorstwa niemal codziennie przynosiły kolejne wyzwania i wymagały podejmowania odważnych decyzji. Tak jest i tym razem – komentuje Adam Lewczyk, Prezes Zarządu Ladros. – Decyzja o pozyskaniu strategicznego inwestora przyczyni się do dalszego dynamicznego rozwoju marki „Ladros”. Ścisła współpraca z grupą Chefs Culinar pozwoli nam zrealizować nasze plany i dalej specjalizować się w zakresie asortymentu świeżego mięsa i jego konfekcjonowania. W naszych wspólnych planach jest między innymi rozbudowa zakładu w Łuszczowie Drugim, co pozwoli na zwiększenie możliwości produkcyjnych – dodaje Adam Lewczyk.

Chefs Culinar po uzyskaniu zgody na transakcję od Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów stanie się większościowym wspólnikiem Ladros posiadającym 51 proc. kapitału zakładowego i głosów na zgromadzeniu wspólników. Sfinalizowanie sprzedaży planowane jest w tym roku.

Kancelaria Sobczyńscy i Partnerzy (FSG Prawo) zapewniła także Grupie Chefs Culinar kompleksową obsługę prawną przy inwestycji obejmującej zakup gruntu i budowę nowoczesnego centrum logistycznego [więcej na ten temat tutaj]. W skład inwestycji weszły obiekty o powierzchni użytkowej ponad 48 tys. mkw. i kubaturze ponad 550 tys. m sześć. Centrum logistyczne obejmuje przestrzenie produkcyjne i magazynowe oraz powierzchnie biurowe i socjalne, jak i obiekty infrastruktury technicznej. Magazyn został podzielony na osiem osobnych stref temperaturowych: dla produktów suchych, chłodzonych i mrożonych, z automatyczną regulacją temperatury i wilgotności.

Najnowsze artykuły

Więcej podobnych artykułów